Wednesday, May 16, 2018

Lähis-Ida rahuprotsess


Eile helistati ja küsiti Lähis-Ida rahuprotsessi kohta. Hakkasin autos sõites rappuma. Mitte kehva tee, vaid naeru tõttu. Kirjutasin siis midagi kiirustades vastuseks, kuid tõenäoliselt seda ei avaldata :)

---
Küsimus: Ameerika Ühendriigid avasid eile saatkonna Jeruusalemmas, täpselt nagu president Donald Trump oli lubanud. Enamik Euroopa Liidu riikide suursaadikutest, kaasa arvatud Eesti suursaadik, jäid üritusest kõrvale. Milline on teie hinnang, kas Eesti käitus antud juhul õigesti?

USA saatkonna avamine Jeruusalemmas tõi Gaza sektori ja Iisraeli piiril kaasa uue vägivallalaine, milles on hukkunud ka suur hulk inimesi. Milline on USA saatkonna avamise mõju Jeruusalemmas nüüd niinimetatud kahe riigi lahenduse realiseerimisele, nagu pikka aega on eesmärgiks olnud?

Kuivõrd mõjutab USA saatkonna avamine Jeruusalemmas üldse laiemalt Lähis-Ida rahuprotsessi pärast seda, kui Trump taganes ka Iraani tuumaleppest, mis on Iisraeli poolt leidnud tugevat tunnustust?

---
Vastus: Vastan ilmselt küünilisemalt kui see tavaliselt kombeks, kuid - väga suures plaanis pole ju muutunud midagi.

Lähis-Ida rahuprotsessi nimelist nähtust kommenteerimisest on saanud paljude väliskommentaatorite elutöö vähemalt Iisraeli riigi loomise aegadest. Veelgi laiemas plaanis pole aga konfliktid selles piirkonnas kunagi lakanud aegade algusest saadik, vahetunud on vaid lipud ja jumalate nimed, kelle nimel oma naabreid tapetakse.

Kui võtta nüüd kitsamalt kõnealused sündmused (saatkonna kolimine ja Iraani tuumaleppe ühepoolne lõpetamine), siis jah otse loomulikult on oodata ajutist vaenutegevuse ägenemist. Kasvõi nüansivõrra muutuvates oludes proovivad osapooled ära kasutada tekkivate võimaluste akent. Kuid kuniks pole ette näha USA toetuse kadumist Iisraelile - ja seda pole ette näha - seniks ei muutu regioonis ei konflikti olemus ega ka jõudude tasakaal.

Lõpetuseks lubage mul aga esitada vastuküsimus - kas juhul kui mingil hetkel kaoks sõrmenipsu peale Iisrael ning muud, paljuski kunstlikud piirijooned, kas siis saabuks rahu maa peale? Kasvõi kitsamalt Vahemere idakaldale?
---
pilt võetud siit

No comments: