Saturday, April 14, 2018

Ungaris võitis hirm


Hirm on üks kummaline loomake, tema vastu ratsionaalsete argumentidega ei saa. Sa võid küll kolmel erineval moel seletada, et kolli voodi all ei ole, kuid piisab vaid kahtlasest krõbinast kui su hirmust tarduv aju taastoodab kõike need põhjused, miks ikkagi koll olemas peab olema.

Ungaris viimatiste parlamendivalimiste aegu olid kampaaniavankri ette rakendatud kolm kolli: migrandid, Georg Soros ja eurobürokraadid. Nende kasutamine valimisretoorikas on seda lihtsam, et igaüks eraldi on ju täiesti olemas, kuigi kohapeal ja lihtsa Ungari valija jaoks neid ju silmaga näha pole.

Kolmandat korda valimisi võitev võimupartei on midagi, mis paneb politoloogi kergelt haigutama. Kuid poliit-tehnoloogiliselt on äärmiselt põnev jälgida, kuidas see ulatuslik mõjutus-operatsioon ära vormistati. Seda enam et sarnasusi meie enda oludega on enam kui küll.

Ungari Suur Sein

Euroopasse massiliselt voolanud migrantide voog on küll suuresti lakanud, kuid see on pigem pausi laadne hetk kui asjaolude jäädav muutumine. Demograafiline surve pole kuhugi kadunud ja pigem süveneb kui suureneb – Ungari endagi demograafilised näitajad on üsna sarnased kui kogu ülejäänud Euroopal.

Migrantide jaoks pole Ungari mõistagi sihtriik, vaid läbipääsla. Hetkel u 160-kilomeetrise piiritara ehitamise järel on läbikõndijate voog lakanud, ehkki see on just see kord, kui midagi juhtus „peale seda“, mitte aga „selle tõttu“ (kokku plaanitakse rajad enam kui 500 km pikkune tara).

Riigi õigus oma piiri kaitsta illegaalse piiriületuse eest on midagi, mida ei saa vaidlustada. Kuidas konkreetne riik seda teeb, on juba suuresti tema enda otsustada. Kuid fakt on see, et valimised võideti hirmuga migrandi ees, keda hetkel riigis sisuliselt pole.

Georg Soros kui Goldstein

Kurikuulsast romaanist 1984 Tuntud Emmanuel Goldstein on omamoodi Georg Sorose prototüüp ... või oli see nüüd vastupidi. Umbes pool aastat tagasi Budapesti külastades imestasin, miks on maanteede ääres hiigelsuured plakatid, kujutades kurjalt irvitavana kujutatud multimiljardäri.

Visalt kultiveeritav meem „Sorose plaan“ elab jätkuvalt omaette elu. Selle kohaselt olla olemas kindel tegutsemiskava, õõnestamaks riiklikke suveräänsusi ning lõpetamaks rahvusriikide kui sellise eksistentsi. Tõsi küll, ka ungarlaste endi hulgas läbi viidud küsitlus näitab, et tegelikult usub selle plaani eksisteerimise sisse vähemus.

Valimiste lähenedes see näopilt muutus üha korduvamaks. Kokku pandi hirm number üks ehk migrant ja hirm number kaks – kõikvõimas kuri geenius, kes tahab tavapärast elu-olu pea peale keerata. Kuid fakt on see, et valimised võideti hirmuga Georg Sorose kurja plaani ees.

Eurobürokraatia ebamäärane oht

Brüsseli käsulaudade vastane võitlus on midagi üsna loomulikku ja universaalset. Igasugune protsess kutsub esile vastureaktsiooni. Oleks üsna veider, kui üle-euroopastumine ei tooks endaga vastuhakku. See on nö vaikimisi maas vedelev poliitiline kapital, ole ainult mees ja korja see üles.

Ungari praegune valitsuspartei on selle üsna kenasti ka ära teinud. Tõsi küll, üsna silmakirjalikult, sest samal ajal võetakse meelsasti vastu Euroopa ühtekuuluvusfondidest jm antavat raha (nt on nende abil loodud eri andmetel kuni 175 tuh töökohta). Ühtlasi rääkides, kui halb see kõik on, ning kuidas Brüssel magab ja näeb und EL liikmesriikide enesele allutamisest.

Need kolm koledat asja – migrandihirm, Georg Soros ja eurobürokraatia seoti oskuskliku retoorilise vitsakese abil üheks pundiks ning pühiti sellega poliitiline plats üsna puhtaks. Igaüks eraldi poleks ehk andnud tulemust, kuid fakt on, et Ungaris võideti valimised hirmu abil. Ja kes saab öelda, et see hirm on alusetu? Kui sa kardad midagi, siis see on alati põhjendatud. Vähemalt sinu enda jaoks.
---
lugu ilmus siin
---
pilt võetud siit

No comments: