Saturday, May 6, 2017

EuroMaidan ja EuroVision


EPL küsis: "kas Venemaa Eurovisioonilt kõrvale jätmine on õige otsus?"
-----
Ukraina poolt kehtestatud sissesõidukeeldu Venemaa esindajale Eurovisioonil võiks pahaks panna kahel põhjendusel kuid kumbki neist ei päde.

Esiteks – sport, muusika jms võiks ideaalmaailmas jääda väljapoole poliitikat. Päriselus pole see kunagi nii, tuletagem meelde kasvõi boikotte olümpiamängudele. Ka Eurovisiooni ennast on kasutatud otseste poliitiliste sõnumite edastamiseks – nt 2009.a Armeenia poolt Mägi-Karabahhia sümboli kasutamine hinnete andmise ajal.

Teiseks – teha takistusi invaliidist artistile pole eetiline. See väide pädeks juhul kui piirang puudutaks ainult teda, kuid reaalsuses on Ukraina olnud üsna järjekindel, kehtestades sissesõidukeelu Krimmis esinenud muusikutele.

Tuleb möönda, et Venemaal praegu võimul olev kolmetäheline organisatsioon on osav seadma lõkse. Ukrainal oli valida: kas keelata Samoilovale sisseõit ja kanda kaotus hübriidsõjas Kremli poolt seatud tingimustel, või siis teha esinejale erand ja kanda ikkagi kaotus.

Oletan, et kaalukeeleks sai see, et keeldumise korral on võimalik kahjusid enam-vähem ette näha ja tagajärgi kalkuleerida. Lubamise korral on aga teadmatuse aste suurem ning see on julgeolekuasutuste jaoks alati halvem olukord. Antud hetkel otsustas SBU ehk Ukraina julgeolek teadmatust vähendada.

Lõppkokkuvõttes on ju Ukraina pidanud mängima oma naabri poolt orkestreeritud mänge väga korduvalt, leides mõnikord endas julgust ja jõudu vastu hakata – olgu siis EuroMaidani või EuroVisiooni ajal. Tõsi küll, otsustel on alati tagajärjed
---
Vastus ilmus siin, samast on võetud ka ekraanitõmmis

1 comment:

Amaalie said...

Reegel on ju lihtne - artistid, kes on sisenenud okupeeritud Krimmi Venemaa poolelt ja seal esinenud, saavad Ukraina viisakeelu. PUNKT
Ratastoolis või karkudega vmt Kremli poolt Kiievisse (nagu ka mujale, muidugi) saadetud estraadipropagandist on igal juhul ebameeldiv nähtus. See osa publikust, kelle silmis nüüd õnnestus Ukraina mainet kahjustada, on mingid marginaalid. Pigem võib väike skandaal mõnevõrra tõsta huvi selle vastu, et mis probleemid ukrainlastel venemaaga on. Ma loodan.