Friday, August 12, 2016

Krimmi "ärahoitud diversiooniaktist"

"FSB hoidis Krimmis ära diversiooniakti, mida plaanisid korraldada Ukraina sõjaväeluure ohvitserid, destabiliseerimaks valimiste eel poolsaare olukorda. Avastati peidikud relvade ja Venemaa mundritega. Operatsiooni käigus hukkus kaks Venemaa eriteenistuste liiget" Umbes sellelaadset teksti levitasid väikeste variatsioonidega vene meediakanalid, vältides samas detaile, viidates uurimise saladusele.

Ausalt öeldes kõlab see pigem kui mõne õppuse legend, mille kohaselt FSB koos muude organitega harjutab koostööd. Nüüd aga ilmub õppuse legend tõe pähe pressiteadetesse.

Selles loos on vähemalt kaks tahku. Esiteks, kas ja mis toimus. Teiseks, kuidas seda ära kasutatakse.

Kas toimus mingi diversiooniakti ettevalmistamine ukrainlaste poolelt? Ausalt öeldes ei saa seda välistada, eriti võttes arvesse eri masti vabatahtlikke sõjaväestunud vabatahtlikke grupeeringuid. Aga täpselt sama suure või veelgi suurema tõenäosusega võis toimuda mingi tulevahetus nt salakaubanduse korraldamise pinnal ... mida FSB'le allutatud piirivalve peab enda monopoliks.

Kuid ausalt öeldes pole küsimus, et kas midagi tomus või mitte, üleüldse relevantne. Kui Venemaal on vaja leiutada ettekääne "vastamaks vaenutegevusele" siis joonistatakse tõendid kasvõi tühjale kohale, ajalugu kubiseb sellekohastest näidetest.

Milleks ja kuidas aga seda (võibolla ehk toimunud) intsidenti ära kasutatakse? Pannes mitmeid eri asju kokku, jääb mulje, et Moskva tegeleb praegu Läänel käte väänamisega, tehes seda Ukraina kaudu. Sõnum on üldistatult järgmine: Minski lepped ei pea, vaja on uusi läbirääkimisi, kuid diili peavad tegema Venemaa ja Lääs omavahel, Ukraina kui ebausaldusväärne ja kõlvatu (terroristlikke meetodeid kasutav!) tuleb laua tagant välja jätta.

Mida saab Lääs teha? Me ei tohi sellise jõhkra diplomaatia võtteid aktsepteerida.

------------
Ligikaudu sellist juttu sai räägitu tänases Uudis+ saates, mille salvestust saab kuulata siit.
------------
pilt võetud siit

No comments: