Friday, July 1, 2016

Suurpuhastus Venemaa Läänemere laevastikus


Venemaa vanimat laevastikku tabas pretsedenditu kaadripuhastus. Oma kohtadelt vallandati sisuliselt kogu laevastiku juhtkond, sh juht Viktor Kravtšuk, staabiülem Sergei Popov, lisaks veel ligi 50 inimest, praktiliselt kõik admiralide ja I järgu kaptenite staatuses.

Sellele eelnes sama harukordselt pikk ja põhjalik kontroll, mis kestis ligi kuu aega. Selle järel teatati et laevastiku juhtkond pole täitnud oma ülesandeid ja varjanud tegelikku olukorda väeosades.

Tavaliselt nii ei tehta. Kontrollid on mõistagi tavalised, kuid enamasti formaalsed. Kui ka mingeid tõsiseid rikkumisi avastatakse, siis sellest avalikult ei räägita ja vastavatel isikutel palutakse vaikselt avaldus kirjutada või siis viiakse lihtsalt madalamale ametikohale üle.

Nii eraldivõetult sõjaväes kui Putinliku Venemaa võimusüsteemis tervikuna pole kombeks avalikkusele seletada kõrgema juhtkonna vallandamise taustu. Mis siis seekord teisiti on?

Jah tõepoolest olla kontroll avastanud nii lihtsat lausvarastamist alates voodipesust kuni diiselkütuseni. Aga seda on ju tegelikult kogu aeg tehtud ja teatud.

Korruptiivsed seosed kriminaalsete struktuuridega kõlavad tõsisemalt. Omaenda "salastatud asjaoludel" vigastatud allveelaev ning väidetavalt NATO õppuse ajal vene vetes käinud saksa allveelaev - need on juba rasked süüdistused.

Aga ikkagi, miks toimus see suurpuhastus nii rõhutatult, et mitte öelda teatraliseeritult? Oletan et selle taga on soov näidata Venemaa tõsist soovi tugevdada oma sõjalist võimekust Läänemere regioonis. Laevastikku on ridamisi toodud uusi aluseid, juhtimine on allutatud Kaliningradis paiknevale 11.armeekorpusele. Kaitseminister teatas äsja ka plaanist tuua juurde 10 tuhat sõdurit.

Mõistagi toimub kõik see - Venemaa retoorika kohaselt - vaid vastusena USA ja NATO õigustamatutele aktsioonidele Läänemere regioonis. Asjaolu, et Lääs hakkas tegutsema alles peale Krimmi okupeerimist, pole Kremli mätta otsast vaadatuna ilmselt oluline.

Kõigest sellest sai räägitud Kuku raadiole antud intervjuus, mida saab järelkuulata siit.

------------
pilt võetud siit

No comments: