Sunday, May 22, 2016

Разбор полётов: Venemaast

Selle hooaja viimases saates sai räägitud Venemaast. ELja Venemaa avaldasid üksteise järel
taktikalisi mõttepabereid oma suhete seisust. Peamine teema on selles mõttevahetusest Krimm, mille kohta EL ütleb: "me ei tunnusta seda Venemaa osana" ja Moskva vastab "Krõm naš"

Krimmi-teemalised sanktsioonid - tasub silmas pidada, et nad on suuresti pööratud nende Euroopa kompromissialtite ringkondade vastu, kes hea meelega investeeriksid kahte peamisesse Krimmi raha järgi lõhnavasse valdkonda: infra ja turism. Sanktsioonid annavad vastu näppe neile, kes ettevõtlusvabaduse sildi all kiidaksid heaks Krimmi õigusvastase võõrandamise.

Raketitõrje võimekuse suurendamine Euroopas on veel üks moment, mis ärritab Venemaad ning EL nõrgestamiseks on valitud Euroopa rahulolematute toetamine. Lisaks on käima tõmmatud selline retooriline ahel, mis tõestab, et Venemaa tajub ja näitab ennast kui "teine osapool" suures konfliktis, paigutades ennast väljapoole Lääne/Euroopa julgeolekusüsteemi ja väärtusi.

Kõigest sellest rääkisid: saatejuht Artur Aukon, EVI ekspert Karmo Tüür ja diplomaat Harri Tiido. Saadet saab järelkuulata siit.

Järgmise hooajani!

No comments: