Monday, March 28, 2016

Ukraina ja Süüria: eksitav võrdlus


Viimastel päevadel on Venemaa riiklikus meedias kõlanud järjest läbipaistvamad vihjed kahe protsessi näilisele sarnasusele. Selle kohaselt oleks Süürias ja Ukrainas toimuv justkui samamärgilised. Ja kui Süürias on Venemaa end USA kõrval kehtestanud nö olulise osalisena, siis peaks USA kaasa mängima Venemaa huvidele Ukrainas.

Ehkki esmapilgul on sarnasus isegi olemas, on taoline paralleelitõmbamine sisuliselt eksitav.

Vormiliselt oleks justkui sarnane olukord: riigis toimuva konflikti käigus toetab välisjõud võimulolijat. Ukraina puhul on toetuse osutajaks nö kollektiivne Lääs eesotsas USA’ga, Süüria puhul toetab võimulolijat Venemaa.

Sisuliselt on aga erinevus nii algpõhjuses kui toimuvas. Süürias ja kogu Lähis-Idas on tegemist sajanditepikkuse ususõdade uue lainega, Ukrainas tekitati konflikt kunstlikult. Kui Süürias VF pommitab USA poolt toetavaid nn mõõdukaid opositsioonijõude, siis Ukrainas me ei näe, et USA pommitaks VF toetusaluseid.

Nii et vihjed sellele, justkui oleks tegu analoogsete protsessidega ja kaks suurt riiki peaks üksteisele võrdväärselt toeks olema ja vastu tulema, on olemuselt sügavalt ja sisuliselt eksitavad.
-----------
pilt võetud siit

No comments: