Wednesday, February 24, 2016

Operatsioon Liza


Kõik te ilmselt panite tähele Saksamaal laineid löönud skandaali väidetavalt migrantide poolt vägistatud vene tüdrukuga. Nn "operatsioon Liza", nagu teda on nimetatud.

Venemaa praegune juhtkond koosneb suuresti tšekistidest. Loomuldasa kasutab see seltskond selliseid instrumente, mida neid on õpetatud kasutama. Üks peamisi neist on kahe-sammu-skeem (двух-ходовка).

Selle skeemi põhimõte on äärmiselt lihtne. Objekt pannakse endale sobival moel käituma, kasutades ära tema nõrkust/probleemi. Kasutatakse ära objekti nõrkust (rahalised mured, hasartmäng, ebatraditsiooniline orientatsioon vms) või luuakse talle see probleem (kasvõi nt arreteerimine valesüüdistuse alusel). Valikuvariandid on sisuliselt piiramatud, kuid skeem jääb ikka samaks: "sul on probleem, meil on lahendus".

Hetkel on Saksamaal ja laiemalt tuumik-Euroopal probleemiks migrandid. Kas selle probleemi tekitamise juures oli mängus Venemaa käsi või mitte, pole hetkel oluline. Igatahes saab seda ära kasutada. Näidata, et Venemaa ja venelased võivad olla see jõud, mis suudab probleemile vastu hakkama. Et Saksamaa venelased (kes on suhteliselt hõlpsalt manipuleeritavad "alternatiivse tõe" poolt) on võimelised organiseeruma ja nende taga on ka Suur Jõud ehk Moskva.

Nii tõmmatigi Saksamaa venelased prooviks käima, et vaadata, kuidas asi sujub. Noh seekord asi sumbus. Kas seda nimetada läbikukkumiseks? Noh ma ei tea. Võibolla tõesti. Kuid igatahes peaks see panema mõtlema kõikvõimalike muude nõrkuste/probleemide peale, mille puhul Moskva pakub lahendusi.
------------
pilt võetud siit

No comments: