Saturday, February 20, 2016

Kohtuotsus arvutihiirele

Jekaterinburgis mõisteti üksikema süüdi ekstremismis. Karistus: 320 tundi kohustuslikke töid ning kuritöövahendi ehk arvuti hävitamine koos laadimisseadme ja hiirega.

Jah, te lugesite õigesti. Kohus mõistis hävitamisele arvutihiire kui kuritööriista!

Aga mõne sõnaga asjast lähemalt. Jelena Vologženinova (pildil esiplaanil) süü seisnes selles, et nn Novorossia-nimelise projekti vägivaldseimatel hetkedel paigutas ta oma sotsiaalmeedia konto seinal Ukraina-meelseid postitusi. (Konto on hetkel tühjaks tehtud, kuid soovi korral on ilmselt võimalik kõik tagantjärelegi üles leida, nii nt on siit näha ühte pilti, mille ümber käis lärm.)

Väidetavalt toimus nii läbiotsimine kui ka tõendite vormistamine protseduuriliste rikkumistega, kuid mitte see pole hetkel oluline. Oluline on see, et inimene mõisteti süüdi postituste eest sotsiaalmeedias ja oma meelsuse väljendamise eest töökohal.

Kohtualuse kaitsja Roman Kotšanov (pildil tagaplaanil) küsis lõpukõne ajal: "miks me peame vaikima nagu oinad" ning tunnistas, et sisuliselt on ka tema kohtupingis nagu ka need miljonid venemaalased, kes ei toeta oma riigi okupatsioonipoliitikat Ukraina suhtes.

Täna (20.veebruar 2016) langetatud kohtuotsus mõjub kui tragikomöödia puänt. Videopildis on kuulda, kuidas kohtusaalis olnud rahvas hakkas arvutihiire mainimise juures kurjalt naerma ning peale otsuse ettelugemist skandeerima "pozor" (häbi).
-------
ekraanitõmmis tehtud siit

No comments: