Sunday, January 24, 2016

Moldova Maidan ja Moskva keelepruuk


Täna on Moldova protestides järjekordne tipphetk – opositsioon on kutsunud üles 24.jaanuar massimeeleavaldusele, millel on väga suur potentsiaal kasvada üles vägivaldseks. Varem on rahvas sisse murdnud nii parlamenti kui telejaama ja valitsushoonetesse. Korrakaitsjate senine nõrk vastupanu ja organiseeritult tegutsevad mäsulised lubavad oletada, et senised vallutused ei jää viimaseks.

Mis mind kõige toimuva juures enim murelikuks teeb, on Moskva keelepruuk. Sisuliselt korratakse samu uudiseid mis Ukraina puhul – korruptsioonist väsinud rahvas tõuseb üles valitsuse vastu. Kuid see viis kuidas neid uudiseid vormistatakse on kardinaalselt teistsugune, kas lihtsalt neutraalne või otseselt heakskiitev. Soovitan kasvõi jälgida Vene propaganda uuelaadset hääletoru – Sputniku Moldova haru.

Nn Vene Maailma veebileht kiidab avalikult, et üks rahutuste korraldajatest saabus pool tundi enne järjekordset ägenemist Moskvast ja nimetab toimuvat lahtise tekstiga venemeelseks.

See peakorraldaja, Renato Usatõi on nö Euraasia suunda Euroopa omale eelistav ettevõtja, kelle varandused on kokku aetud Venemaa turgudel. Vahepeal Moskvas redus olnud poliitik nõuab erakordseid valimisi ning põhiseaduse muutmist. Mehe taga on ilmselgelt hea PR-meeskond, kes on tööle pannud ka oma youtube kanali.

Et Moldova karistamine eurosuuna valimise eest on vältimatu, olen mh kirjutanud ka mina ise (enesetsiteerimise võlu ja vaev, kas pole :) ). Tundub et aeg on nüüd käes.

---------
ekraanitõmmis võetud siit

No comments: