Tuesday, September 10, 2013

Moskva linnapea valimised: kolm võitjat ja üks kaotaja

ERR küsis, mida arvata Sobjanini võidust Moskva linnapea valimistel. Vastus ilmus siin.
---------
Nii kummaliselt kui see ka ei kõla, siis nendel valimistel on kolm võitjat ja üks kaotaja.

Kõigepealt muidugi ametlik võitja - oma ametis jätkav linnapea Sobjanin. See võit oli küll loid ja laisk, sisuliselt ei mingit kampaaniat, ei mingit pingutust. Opositsiooni ei võetud tõsiselt, mistõttu ka väga ei pingutatud. Tulemuse on vastav - napilt üle poole.

Teiseks ametlik kaotaja, kuid sisuline võitja Naval'nõi. Tohutut pingutust pärgas ka suurepärane tulemus - ta sai kaks-kolm korda rohkem hääli kui ennustati. Saada umbes kolmandik häältest Venemaa tähtsuselt kolmandatel valimistel - see on väga kõva sõna. Naval'nõi nimi on nüüd vähemalt mõneks ajaks suurte tähtedega Venemaa poliitikataevas ja seda kustutada on üsna keeruline.

Kolmandaks võitis Venemaa, või vähemalt Moskva kodanikuühiskond, kes sai maigu suhu, et tõepoolest on võimalik muuta võimude tavapärasena näivat käitumist. Seekordsed valimised olid nii ausad ja läbi paistvad kui see Venemaal praegu vähegi võimalik. Võim kasutas küll nipitamist (suurendades kahekordselt kodushääletanute arvu, üldmahust 7-8%), kuid muus osas sai ka võim praktiliselt ausate valimiste kogemuse.

Kaotajaks jäid aga kõik muud nö süsteemse opositsiooni esindajad. Peale Navalnõi aktsiooni on neil üsna keeruline rääkida endast kui tõsimeelsetest muutuste taotejatest.
-------
pilt siit

No comments: