Thursday, October 7, 2010

Разбор полётов: Iraan ja Venemaa

Sel hooajal esimene saade. Oli eetris juba 3.oktoober, jäin postitamisega pisut hiljut hiljaks. Kuid kohe peale salvestust panin sõitu ning üldse on sügissemestri algusega seoses kiire aeg - ehk vabandate.

Teemadeks siis avasaates Iraani tuumaprogramm. Ahmadinejadi kõne ÜRO's oli justkui suunatud Lääne vastu, kuid pigem siiski kodupublikule - seda kõige laiemas mõttes. Iraani president näitas, et ta on nende vastu, kes on islami vastu. Lääne etteheited inimõiguste ja tuumaprogrammi asjus võivad veidral kombel tuua risti vastupidiseid tulemusi. Põnev on ka Venemaa meelemuutus ja otsus olla koos Läänega Iraani vastu, mitte vastupidi.

Teiseks teemaks oli Venemaa Föderatsiooni ja Euroopa Liidu viisavabadus. Kuigi tihti jääb mulje, justkui oleks Eesti või laiemalt Ida-Euroopa see kuri, mis takistab Venemaa ja nö vana Euroopa vahelist ladusat suhtlust. Tegelikkuses on see pilt pisut teine - kui Eesti lükkab tagasi 1% VF kodanike viisataotlustest, siis nt Hispaania 8% ja Belgia 7% jne. Võib küll vaieleda, kas see on tehniline või poliitiline otsus, kuid ilmselt ei ole viisavabadus lähema aja küsimus ... ehkki oma nahal tean, kui ebamugav see kõik on.

Eetis olid saatejuht Jevgenia Garanža, Karmo Tüür ja nüüd juba Brüsselist Harri Tiido. Saadet kuuleb siin.

No comments: