Monday, May 18, 2009

Разбор полётов: Naabrus

Seekordses raadiosaates juttu naabrusest. new neighbourhood. Blizhneje zarubezhje. Ühisnaabrus. Heal lapsel mitu nime. Juhul kui see ikka on hea laps. Vähemalt osad mängurid üritavad seda kanti näidata mitte hea lapsena, vaid probleemse noorukina, kellega tegeleda ei maksa - või õigemini maksab ainult sellel, kes suudab. Ja suudab ainult üks. Kas see on ikka nii?

Gruusias toimuvad NATO õppused - kas see on ootamatu provokatsioon või planeeritud üritus? Ja mis oli see mäsukatse, mida korraldati Gruusia sõjaväe abil? Kas Gruusia siseopositsioon ja välised huvid on kuidagi omavahel seotud?

Mõjusfäärid - kas sellised asjad ikka on olemas? Ja kui on, siis kas neid saab peale suruda? Või peaks nö "tuumikala" olema nii ligitõmbav, et "äärealad" sooviksid olla mõjusfääris? Kas EL soovib niiväga omada uusi äärealasid? Või soovivad nood ise olla nö kahe ilma veerel, et saaks kahele poole kõikudes mõlemalt paremaid tingimusi välja kaubelda? Ja kes sellest kõigest ikkagi võidab?

Ja pealegi - kui ühel poolel on nii piits kui präänik, siis kas teisel poolel on üldse midagi peale prääniku?

Tegu näikse olevat klassikalise kolmnurgaga. On Euroopa, on Venemaa ja siis on see naabrus. Kui too naabrus saab juurdepääsu mõlemale, siis kes sellest kaotab?

Kõigest sellest ja muustki kuuleb siit (umbes alates 5.minutist). Ja hiljem siin. Kõnelemas KT, Harri Tiido ja Jevgenia Garanža.

No comments: